• Sediu: Greweln 2, Medias, Romania
  • Showroom: Tarnavei 2, Sighisoara, Romania
Daemus NOLI

Cat de importanta este feroneria pentru ferestrele si usile PVC

Rolul esențial al feroneriei în performanța ferestrelor și ușilor PVC

O componenta foarte importanta de care trebuie sa tineti cont in alegerea ferestrelor si usilor este feroneria tamplariei PVC .  Fara ea profilul nu ar fi functional.

Rolul principal al feroneriei este de deschidere si inchidere prin actionarea manerului dar si de etanseitate prin actionarea bumbilor de inchidere pe toata rama profilului.

Din feronerie fac parte si balamalele. Acestea sustin greutatea ferestrei. De asemenea, cu ajutorul balamalelor se regleaza corect fereastra.

Din punct de vedere calitativ avem doua feluri de feronerii :

Superioare – sunt acele feronerii produse in tari precum Austria sau Germania.  O fereastra PVC de calitate va avea o feronerie de calitate din clasa A ( Roto NT, Maco , Sigenia, Winkhaus) . Producatorii acestor tipuri de feronerii ofera garantii de functionare, care de obicei sunt in functie de numarul de actionari ( cam 15000 cicluri inchis/deschis ) .

Este bine sa intrebati cu ce fel de feronerie este echipata fereastra sau usa din PVC.Recomandat este sa si controlati acest lucru uitandu-va dupa logo-ul firmei respective pe manerul sau balamalele tamplarie PVC, pentru a evita eventualele neplaceri.

Low-cost sau inferioare – sunt feronerii produse in tari precum Turcia, mult mai slab calitativ si de obicei au un pret de achizitie foarte scazut.  Faptul ca sunt mai ieftine, produsul final are un pret mai scazut dar si calitatea lui este slaba. De cele mai multe ori, nu se acorda nici o garantie la acest tip de feronerie.

Diferenta de pret intre o feronerie buna si una de proasta calitate este de 10-20 euro pentru o fereastra standard. Vorbim de o suma modica atunci cand stiti ca investiti intr-un produs cu o folosinta indelungata.

Un alt tip de feronerie folosit din ce in ce mai mult in Romania este feroneria rezistenta la efractie.  Principalul element important al acestui tip de feronerie sunt bumbi de securitate, de forma unei ciuperci.  O fereastra cat mai sigura, este una care are o feronerie cu multi bumbi de tip ciuperca instalati pe ea.

Feronerie antiefractie cu bumbi de tip ciuperca

Cand vorbim de feroneria usilor, trebuie sa mentionam si broastele monopunct si cele multipunct.  De obicei la usile de interior se folosesc cele unipunct ( cu un singur punct de inchidere) , deoarece o usa de interior nu necesita o securitate atat de mare ca cea de exterior.

Accesul in casa il facem prin usa de la intrare. Aici este obligatoriu folosirea broastelor multipunct , din motive strict de securitate. Sistemul multipunct poate sa fie cu bumbi de tip ciuperca in cazul feroneriei antiefractie sau bolturi in cazul inchiderii normale.